fredag 13 november 2015

fredag 6 november 2015

Konsthistoria Antiken - 1900-talet

http://prezi.com/9frx5iep78gd/?utm_campaign=share&utm_medium=copy


 Från början var människor jägare och samlare. De hade ingen fast boplats utan följde årstiderna och slog sig ner där det fanns mat. De bodde i grottor eller under klipputsprång, ofta användes boplatserna om och om igen. Djupt inne i grottorna har en fantastisk bildvärld befolkad med vilda djur bevarats till vår tid. Det är de tidigaste bildframställningarna vi känner till. De ger oss en glimt av människornas föreställningsvärld för så ofattbart länge sedan som 40 000 år. Färgen gjordes av färgämnen från naturen, pigment. Det var gul, brun och röd ockra som man hittade i marken, och kol som man fick när man eldade. Pigmenten blandades med fett eller vatten på en sten. Sedan målade man bilder med penslar gjorda av vassrör och hår från djurpälsar. Man målade även med händerna. Motiven är i stort djur och fler av de avbildade djuren är idag utrotade. Bilderna i grottorna har gett oss information om hur mammuten, grottlejonet och den ullhåriga näshörningen såg ut. Vi har också fått kunskap om vilka andra djur so en gång levde på de platser där man har hittat målningarna.

Runt år 1000 f.kr börjar inlandsisen dra sig tillbaka och klimatet förändras sakta. Människorna börjar bosätta sig i samhällen och de börjar odla mark och hålla tama djur.

Antiken
Den perioden vi kallar antiken omfattar århundrandena kring Kristi födelse, från ca 800 f.kr  till ca 500 e.kr. Man brukar säga att Grekland är den västerländska civilisationens vagga, eftersom mycket i vår kultur har sitt ursprung i grekiskan, till exempel politik och demokrati. Våra mynt liknar den de grekiska mynten och många av våra hus har byggnadsdetaljer från grekisk arkitektur. Även den grekiska konsten har under långa perioder varit stilbildande. Motiven i många konstverk är hämtade från den antika mytologin, och i våra museer och parker står statyer som har sina förebilder i den grekiska skulpturkonsten. Detta är något vi kommer in på mer senare. Antiken delas ofta upp i den grekiska antiken och den romerska antiken.

Den grekiska antikens konst bestod bland annat av mönstrade vasar i svart figur stil, arkitektur i form av stora tempel med pelare och skulpturer.

Den mest kända skulpturen från den här tiden är Diskuskastaren


Ca 100 år före Kristus tog romarna över den grekiska konstvärlden och utvecklade den. Man lärde sig att bygga Kupoler, vägar och broar. Det som skiljer den romerska skulpturkonsten från den grekiska är förfädersdyrkan. Porträttkonsten växte allt mer fram. Ämbetsmän lät sig gärna avbilda i den romerska ämbetsdräkten togan tillsammans med byster av fäder och förfäder.

MedeltidenTidig medeltida konst. Under medeltiden, den katolska tiden, existerade nästan ingen annan konst än religiös. Bildframställningar var ett viktigt inslag i den kristna kulten. Kyrkan hade stor makt och kunde kosta på sig ståtliga kyrkobyggnader och fina inventarier tack vare indrivna medel och donationer. För dåtidens konstnärer (hantverkare) var kyrkan den viktigaste arbetsgivaren. Kyrkan beställde sin konst via verkstäder och hade möjlighet att påverka motiven. Konsten gjorde sannolikt ett starkt intryck på den medeltida kyrkobesökaren. Scener ur helgonlegender (som inte ingår i Bibeln) var lika populära som bibliska scener. Sankta Anna, Jesu mormor, som omnämns i de apokryfiska texterna, hörde till medeltidens populäraste helgon. Förutom att pryda kyrkorummet hade konsten en undervisande funktion, att lära den icke läskunniga allmogen om innehållet i Bibeln och helgonlegenderna och om moral och etik. I folkmun har bilderna kallats för "fattigmansbibeln". Det hände att bilder kunde bli föremål för en så stor vördnad att det närmast liknade dyrkan. Man bad till bilderna och offrade till dem.
Romansk konst, den stil inom västeuropeisk arkitektur, skulptur, måleri och hantverk som uppstod ca 500 e.kr. Stilen kännetecknas av geometriska mönster, rundbågar, valv och kristna motiv. Kända byggnader i stilen är Lutande tornet i Pisa och colosseum i Rom.


Gotik är beteckning på en tidsperiod och stil inom främst arkitektur, men även bildkonst, som dominerade katedral- och kyrkobyggande under 1100- 1300-talet. Uppkom i Frankrike på 1100-talet och fanns representerad över hela Europa på 1500-talet. Exempel på fransk gotisk arkitektur är Notre Dam i Paris och även domkyrkan i Uppsala.


Renässansen som inleds i Italien på 1300-talet och på allvar når Sverige på 1500-talet, kännetecknas av en klarare och öppnare syn på världen sådan den är, mer realistiskt måleri både av människokroppen och perspektivet i rum och landskap, och av ökat intresse för naturvetenskaper, upptäcktsresor till andra världsdelar. En renässans är en återfödelse (betyder just återfödsel) av tidigare kultur, värderingar eller dylikt.
Renässansen utgör en markering av övergången från medeltiden till tidig modern tid. Under renässansen ändras konstnärernas sociala status. De tidigare ganska anonyma konstnärerna trädde fram individuellt och de kom till att stå över hantverkare och konsthantverkare. De mest kända konstnärerna är Leonardo da vinci och Michelangel


Barock och Rokoko
Barock är en stilriktning som utgick från Italien och en tidsperiod på 1600-talet inom musik, arkitektur, möbler och klädmode. Möbler och konstföremål från den här tiden är ofta mörka och storsvulstigt utsvängda, med mängder av utsirade detaljer. Målningar innehåller mängder av skuggor och skildrade nästan alltid en rörelse av något slag. Stilleben och landskap var bland de mest vanliga motiven. Nu blev det även mer vanligt att måla på dukar som kunde hänga i privata hem snarare än fresker, platsutsmyckningar och altartavlor som dominerade under renässansen.
Konstnär Peter paul Rubens – Venus framför spegelen.


Rokoko (fr. rococo, efter rocaille, 'oregelbunden klippformation')är en stil inom konst som utformades under [Ludvig XV]?:s tid (början ca 1720). Stilen bygger vidare på barocken och är därför asymmetriskt uppbyggd. Men till skillnad från barocken är stilen ljusare och lättare.
Konstnär - WatteauThomas Gainsborough


Nyklassicism
Vid 1700-talets mitt påträffades de romerska städerna Pompeji och Herculaneum, som hade begravts i  askan vid ett vulkanutbrott år 79 e.kr.  Vid utgrävningarna hittade man mängder av romerska föremål och väggmålningar. Fynden blev epokavgörande. Nyklassicism eller nyantik som det också kallas, var en betydande stil inom arkitektur och konst mellan 1750 och 1820, i både Europa och Nordamerika. Nyklassicismen kan ses som en form av renässans, med tydlig inspiration av gammalgrekisk och romersk konst. Många konstnärer sökte sig till Italien för att se de antika städerna och studera skulpturer, fresker och stuckdekorationer som bevarats i de begravda romerska palatsen. Inom måleriet kom nyklassicismen genombrott med målningen Horatiernas ed av den franska Jacques-Louis David (1748-1825). Motivet i tavlan är hämtat från en romersk hjälte saga. Ett krig mellan Rom och en grannstad skal avgöras genom en kamp mellan två grupper av trillingbröder. På målningen svär de romerska trillingarna Horatius en högtids ed att segra.


1800 talet
1800 talet var ett omvälvande och händelserikt sekel. Europa industrialiserades. Befolkningen ökade och allt fler flyttade från landsbygd in till städerna för att försörja sig. Andra emigrerade för att söka lycka i Amerika eller Australien.
Frankrike får en central roll i konstvärlden. Konstnärer blir allt friare och börjar utforska konstens gränser

Romantiken ar en djupgående omvälvning av det mänskliga tänkandet som inleddes i slutet av 1700-talet och kulminerade på 1800-talet. Själva termen myntades kring år 1800 av Friedrich von Schlegel. Romantik är egentligen en benämning på något som har med kulturströmningen romantiken att göra. Inom konsten nådde rörelsen sin höjdpunkt under de 50 åren från ca 1790 till ca 1840. De viktigaste beståndsdelarna i romantiken var en känsla för naturen, en betoning av den subjektiva sensibiliteten, känslan och fantasin, i motsats till förnuftet, samt ett intresse för det förgångna, det mystiska och det exotiska.
Konstnär – Caspar David Friedrichs, Vandraren över dimhavet.


Realism betyder sinne för verklighet. En rörelse från 1800-talets mitt och slut som hävdade att konstnärerna skulle avbilda världen sådan den är, även om det innebar att bryta mot konstnärliga och sociala konventioner. Motiven sågs ofta på som omoraliska. Ett exempel på detta är Olympia av konstnären Eodouard Manet. Olympia visades på Parissalongen 1865 och orsakade skandal. Manets Olympia är en slags uppdatering av klassiska idealiserande målningar av lättklädda gudinnor och mytologiska figurer. Han har utgått från kända Venusbilder. Komposition är den samma men rekvisitan är ny. I Manets Olympia är det en kvinna med upprätt huvud som ser rakt mot betraktaren utan inställsamhet. Hennes hand ligger stadigt över skötet på ett sätt som visar att hon har kontroll över sin kropp och sin sexualitet. Vid hennes fötter står en svart katt med rest svans - en symbol för sexualitet; vid sängen en svart tjänarinna - vilket anspelar på ett sinnligt leverne. Blombuketten tyder på att hon har en beundrare och namnet Olympia var vid denna tid ett typisk namn som lyxprostituerade använde.
Det den borgerliga parispubliken - äkta män, fruar, söner och döttrar - mötte i Manets målning på den populära Salongen var inte en konventionell framställning av kärleksgudinnor som Venus eller Afrodite. Med Olympia stod de inför en prostitutierad som ogenerat tittar på dem med en självmedveten blick. Målningen uppfattades som en provokation och skandalen var ett faktum. Även konstkritiker reagerade negativt och häcklade målningens motiv, symboler och konstnärliga utförande.


Art Nouveau
Postimpressionismens fria färgbehandling och markering av konturer och svepande linjer togs upp av en rörelse som kalls art nouveau, ”Ny konst”. Rörelsen uppstod kring sekelskiftet 1900. Den intresserade sig inte bara för måleri, skulptur och arkitektur utan ännu mer för design, textilier lampor, tallrikar, glas och bestick. Man utnyttjade former och linjer som fanns i naturen – hos blommor och växtslingor och i vattnets vågor och bubblor. Fantasirikedom och lekfullhet präglade all art nouveau-formgivning från hus till bokpärmar. Art nouveau var en internationell rörelse. Inom tyskspråkigt område kallades den Jugend ”Ungdom”. I katalonien i nordöstra spanien blev Bacelona ett viktigt centrum för rörelsen. Här kallades den modernismo.