måndag 27 februari 2017

Introduktion till "Att se sig själv från ett annat håll"


Fotografiets historia börjar redan på 1000-talet e.Kr. när principen för camera obscura (mörkt rum) och ritkameror typ camera lucida beskrivs som olika metoder för att ersätta handens verk med självtecknande ritpapper. Själva tekniken utvecklades dock inte förrän på 1500-talet. Med optikens framsteg kunde efterhand allt ljusstarkare bilder projiceras. Det återstående problemet var att göra bilden varaktig.


De äldsta bevarade fotografierna är tagna omkring 1826 av Joseph Nicéphore Niépce och var resultatet av många års experiment. Niépce började i likhet med flera andra personer framställa icke varaktiga bilder redan på 1780-talet och 1790-talet.

Att framställa en bild tog 8 timmar något som gör att i den här bilden har ljus på båda sidor.


Under 1800 talet sökte man sanningen, främst i naturen. Fotografiet kunde berätta något om världen som oljemåleriet inte kunde. Den fotografiska bilden uppfattades som sannare.

Fotografiet gjorde också världen tillgänglig för alla på ett förhållandevis enkelt sätt. Man kunde besöka Rom utan att behöva färdas på vägarna som ledde dit.


 Under 1900-talet blev både konst- och dokumentärfotograferingen accepterade inom västvärldens konstvärld. Bland de största förespråkarna för detta var Alfred Stieglitz.


 De första konstfotograferna, till exempel den tyske porträttören Nicola Perscheid och den tysk-svenske fotografen Henry B. Goodwin, försökte imitera olika målartekniker. Denna rörelse kallas piktorialism och använde ofta mjukt fokus för att skapa en drömsk, "romantisk" känsla.


En motrörelse kom från bland andra Ansel Adams, som var en av grundarna av f/64-gruppen som förespråkade skarpa bilder som inte imiterade andra konstformer.


Fotografiets estetik diskuteras fortfarande, framför allt inom konstvärlden. I Sverige var det foto journalistiken som var ledande under 70 talet.


 En utställning i New York 1978 skapade de två kategorierna av bilder: Fönster och spegel


En fotograf öppnar linsen som ett fönster mot omvärlden och återger oregisserade händelser utan att lägga särskilt mycket av sig själv i bilden.
Street photografi som vi tittade på i början på Konstarterna och samhället tillhör kategorin Fönster.


Den andra kategorin bilder är spegel. Den omfattar bilder som är mer personliga och speglar bildskaparen bakom kameran. ”Jag fotograferar inte det jag ser, jag fotograferar det jag känner.  Det är under denna kategori ni jobbar med denna uppgift. 



 När en fotograf avbilder världen som den är pratar vi om det objektiva bilder.


 När en fotograf vinklar bilden för att förstärka känslor pratar vi om den subjektiva kameran.



workshop som fotograf och konstnär Mija Renström initierade och genomförde tillsammans med fem deltagande sjuksköterskor. Temat för workshopen behandlade yrkesidentitet och kompetensutveckling. Arbetet började med ett besök till Hasselbladstiftelsens fotografiska bibliotek där deltagarna valde bilder ur konst- och fotohistorien som de associerade till sin yrkesroll. Därefter skapades parafraser av bilderna genom iscensättning, omtolkning och omfotografering. (http://mijarenstrom.com/project/att-se-sig-sjalv-fran-ett-annat-hall/)








 https://urskola.se/Produkter/190214-Artityd-Maria-Friberg

 https://vimeo.com/91622133







Bildanalys


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar