söndag 24 september 2017

Ready-made

http://prezi.com/k3p2cprosnd7/?utm_campaign=share&utm_medium=copy
Under artonhundratalet hade Europa industiraliserats. Samhället hade omvandlats från ett agrart samhälle där man levde på jordbruk till ett industrisamhälle där man arbetade för en lön.
Många hade flyttat in till städerna för att arbeta i fabrikerna och genom att varorna nu tillverkades
industriellt var det fler som hade råd att köpa föremål istället för att själv tillverka eller byta till sig det de behövde. Industrialismens idé var ju att massproducera varor och för att det skulle löna sig måste de vara så billiga att många hade råd att köpa dem. Industrialismens idé om massproduktion är inte möjlig utan en framväxande masskonsumtion.

Genom sin djärva syn på vad konst är har Duchamp (1887-1968) blivit en av de mes inflytelserika av 1900-talets konstnärer. Duchamp valde ut fabrikstillverkade föremål och ställde ut dem som konstverk. Han kallade dem för ready-mades. Det hade ingen betydelse om föremålen var hantverksmässigt utförda eller om de var vackra. Duchamp ansåg att de blev konstverk genom att han
som konstnär valde ut dem. Därmed utmanande han alla traditionella kriterier för vad konst är och hur “god” konst skall se ut. Men inga av Duchamps readymades blev konstverk om inte publiken accepterade dem. En ready-made som behöll sin identitet som bruksföremål i mötet med publiken blev inte konst. Men blev publiken upprörd över de utställda verken, bevisade det enligt Duchamp att den redan hade accepterat och godtagit de utställda föremålen som konst.

Tanken att idéerna konstnären vill uttrycka är viktigare än den skapande akten och att konstnärer därför inte måste vara hantverkare uppstod redan under renässansen. Det nyskapande hos Duchamp är dock idén att konstnären bara genom att välja ett fabrikstillverkat objekt och ge det en titel och en signatur omvandlar det till konst. Det viktiga med Duchamps readymades är deras fårmåga att väcka frågor. När blir verket konst? Kan man göra verk som inte är konst? På det sättet utmanade han publiken, som tvingas fundera över vad konst är. Duchamp var den förste vars arbete helt byggde
på idéer. Sådana verk är väldigt vanliga idag och kallas konceptuell konst.

Texten ovan är från modern museet

Här under kan ni se exempel på konstnärer som arbetar med readymade i sitt konstnärskap

Meret Oppenheim

Joseph Beuys

Yoko Ono
Tracy Emin


Dan Wolgers


Marina DeBris

Tomoko Takahashi


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar